La música és part inherent als llenguatges bàsics de la humanitat.

En el nostre cas i dins de la música d'arrel tradicional us acompanyarem amb partitures i altres curiositats sobre els nostres instruments.

A part de la formació de cobla de sardanes (mil vegades contada i descrita) us parlarem de la cobla de tres quartans (cobla antiga) o de la cobla de grallers que han sigut menystingudes com si d'un art menor es tractés.

Oboès (que això son les gralles i tarotes), cornamuses (genèric dels nostres sacs de gemecs) i flautes (de les quals en forma part el flabiol) i timbals han sigut i són instruments bàsics en la història i l'actualitat de la música d'arreu.

Volem destacar el flabiol i tamborí (o bombo) com a instrument propi, ja que dins del binomi flauta-tambor, que trobem arreu del món, és totalment singular i únic (i sols el trobem a Catalunya i Mallorca) i d'unes possibilitats que, a pesar de la seva llarga història, creiem que encara estan a mig desenvolupar.

Flabiol.trad.org 

Festa del Flabiol a Arbúcies

Arbúcies .cat

El flabiol a l'Escola

Aula tradicional

Aulatradi.cat (AMTP a Salt)

ESMUC- Escola superior de música de Catalunya (Departament de tradicional)

WEB del Ivó Jordà

Mètode de gralla de David Antius

Skamot Gralla

  

Dins de l'àmbit de les activitats tradicionals la Joanna i en Manel Pedreira són els que han estat més "ficats" en aquest món de la música.

 


La Joanna ha estat més de vint anys en grups com Les Bruixes de la Salut, el Drac de Gràcia, els Gegants de la Plaça Nova, l'Àliga de Barcelona, els Diables del Barri Gòtic. Com a músic ha estat cinc anys a Percudium, en que tan aviat tocaven sambes com tarantel·les. Més de mitja vida en contacte amb aquest foc contínuum de la cultura tradicional!!En Manel va aprendre, de ben petit,  els rudiments del flabiol amb el pastor pallarès Joan Lluís. Flauta barroca a l'escola o guitarra seguint la cançó catalana . És un col·leccionista d'instruments. Ja adult reprengué l'aprenentatge de flabiol i sac de gemecs amb Xavier Macaya i Maties Mazarico a l'Aula de Música Tradicional. Ha format part dels Ministrers de Figueres, Quarts de Tres, graller amb les Gegants de Roses i els de Figueres i acompanyament amb flabiol del Taller de Dansa de Roses en tant que músic en directe, tan als assajos com a plaça.